Our Jury from AIA Rhode Island included:

  • Nealia Morrison: DBVW Architects
  • Matthew McGeorge: McGeorge Architecture Interiors

Large Projects

  • Daniel Kwasniewski: Northeast Collaborative Architects
  • Timothy Kennedy: n|e|m|d architects
  • Pablo Rivera, Designer; n|e|m|d architects

Honor Award

Jury Comments:

  • The complex of three buildings is incredibly sensitive to its context. The scale and massing of buildings make this large complex compatible with its neighbors without overshadowing them.
  • Street facades are contextual within the neighborhood, while the facades on the college quad shift to a more contemporary character.
  • Materials are strong with a mix of scale and proportion.
  • While the jury noted that there was only one photo of interiors, it showed a lounge that felt refined, and not overtly institutional.
  • The buildings’ references to surrounding buildings (dormers, punched openings) are inventive without imitation to historical types.

Merit Award

Jury Comments:

  • Appreciated the simple and utilitarian aesthetic that recalls farm stands.
  • Noted how well it was stitched into existing site, with great care to make outdoor social spaces: not just a store, more of a social space/ farmers’ market feel.
  • Innovative choices of inexpensive materials used intelligently on both the interior and exterior, in the shade canopies and trellises. There’s a lot of bang for the buck in this project.
  • The low energy goals for the project were clear, especially in the huge solar array on the roof.
  • The overall complex embodies the feel of a community market, especially with the collection of different sized spaces.

Merit Award

Jury Comments:

  • Design consistency in and out, with clean, yet spirited use of regional materials.
  • The collage, or composition of materials, was really appreciated.
  • Highlighting of local materials reinforced the regional vernacular while strengthening the project’s contemporary design aesthetics.
  • The goal for environmental sustainability was strongly read through the building while being dynamic at the same time.
  • Interior layout feels very light and transparent, with strong visual connections between spaces and good use of natural daylighting.

Medium Projects

Honor Award

Jury Comments:

  • Love this project!
  • The responsiveness to the site is breathtaking.
  • Scale is broken down into coherent volumes, restrained and consistent, with a holistic aesthetic that reads all around.
  • Interior becomes exterior and vice versa

Merit Award

Jury Comments:

  • Purist form that re-envisions the board and batten form into something fresh and edgy.
  • Modernist building in the Miesian aesthetic, where the neatness of exterior detailing carries into interior, where there’s a play of transparency: the interior spaces are sheltered behind walls that are transparent, screens, or opaque barriers, depending on room function.
  • One of the most concept-derived projects of the entries. The interpretation of a vernacular material into a cladding system is a really interesting departure point.
  • The exterior detailing at the roof, soffit, cladding, and base are razor sharp; could not have been cleaner.

Citation

Jury Comments:

  • Fascinating discussion, back and forth, about relationship between the three buildings on the site and the powerful historic contrast with this new modern piece: questions of contrasting vs. overpowering.
  • Scale and composition were so strong that varied readings were debated for some time.
  • What was clear is that the entire jury was strongly moved by the project, and all were wowed by the interiors, which were called a “knock out.”
  • Who wouldn’t want to be in these rooms? 

Small Projects

Merit Award

Jury Comments:

  • Exterior very strong; and interior was, too.
  • Thoroughly conceived, with subtle rhythm and contrast of materials.
  • Indoor/outdoor engagement strong
  • Appreciated the illusions to historic barns which read strongly through the structure, with spaces reminiscent of hay lofts and horse stalls.
  • Simple, clean detailing true to vernacular barn architecture.

Citation

Jury Comments:

  • Seemed to be a kit of parts that spoke clearly through the years of work.
  • The work spoke as one voice, almost as though speaking to each other.
  • Well-composed pieces based on the foundations of architecture.
  • For short student engagement, these functional follies were excellent.
  • Sugar Shack most appreciated; Birch Pavilion was noted for its oddness.